A számítógépes programok tárháza szinte végtelen. Az asztali PC-k, a laptopok, notebookok ma már szinte bármire képesek. Szöveget szerkeszthetünk, videót vághatunk, képeket manipulálhatunk, weboldalakat készíthetünk, szoftvereket fejleszthetünk vagy éppen zenét is komponálhatunk rajtuk. A számítógép az utóbbi időben egyre nagyobb teljesítményre képes és az okostelefonok még mindig nem tudták nélkülözhetővé tenni, letaszítani a trónról, pedig már szinte mindent lehet az iOS és Androidos készülékeken is csinálni.
A számítógépek népszerűsége, nem csak azok teljesítménye miatt ilyen nagy, hanem a kezelhetőségük és sokoldalúságuk miatt is. Könnyedén telepíthető rájuk akár több operációs rendszer és különböző szoftver is és persze hardveresen is bővíthetők. A számítógépek és a rajtuk lévő programok tehát számtalan olyan lehetőséget kínáltak fel számunkra, amelyeket anélkül nem tudnánk másképpen megvalósítani. Ilyen fantasztikus lehetőség a zenék komponálása, szerkesztése és mixelése is.

Így szerkesszünk zenét otthon

A zenei vénával megáldott, jó ritmusérzékkel rendelkező felhasználók nagy öröme, hogy számtalan zeneszerkesztő program elérhető már a piacon. Ezekkel a zenei szoftverekkel néhány perc alatt alakíthatunk garázszenekart vagy léphetünk elő az éjszakai diszkó bárok elsőszámú DJ-ivé. Az elkészült dallamokat és harmóniákat aztán egy klikkeléssel exportálhatjuk MP3 fájl formátumban és tolhatjuk fel az internetre (pl. Soundcloud-ra), hogy rajongótábort toborozhassunk magunknak.
Bár a számítástechnika, a programok és a szoftver-szintetizátorok megkönnyítik a zeneírást, nem fogják a ritmusérzéket és a tehetséget helyettesíteni. A jó hallásra még a zeneszerkesztő programoknál is szükség van. Szerencsére már nagyon sok hangmintát tudunk beszerezni online és a zenei szoftvercsomagok részeként is, amik nagyszerű alapul szolgálhatnak zenéinkhez. Szerencsére kottát sem kell tudnunk írni és olvasnunk hozzá, de előny, ha játszottunk már valamilyen valódi hangszeren is (pl. zongorán).

Zeneszerkesztő programok tárháza

A zeneszerkesztő programok is több típusban vannak jelen a piacon. Vannak hangminta alapú szerkesztők, speciális számítógépes zeneszerkesztők és ipari szabványoknak megfelelő, profi zenéket készítő szerkesztők is. A Garageband nevű program például a kezdő felhasználók szívét is meg fogja hódítani egyszerűségével, de hasonló szolgáltatásokat kínál az LMMS, a Mixcraft, a Music Maker Jam, Stagelight, az FL Studio és a Reaper is. Teljesen profi számot lehet írni, a nehezebben kezelhető, tracker típusú zeneszerkesztőkkel, a legismertebb ilyen program a Madtracker vagy a ModPlug Tracker.
A profik azonban professzionális zeneszerkesztő szoftvereket használnak, ahol számtalan beépített funkció segíti a tökéletes hangzást az elkészített zeneművekhez. Ilyen program a Renoise, a Cubase és az AudaCity (klikk a file5.hu-ra) is. Otthoni használatra tökéletesen alkalmas az AudaCity, hiszen teljesen ingyenesen letölthető és van Windows, Mac és Linux változata is. Kezeli az AIFF, WAV, MP3, OGG és a FLAC formátumokat és tökéletes zeneszámokat tudunk elkészíteni otthoni körülmények között is. Segítségével akár felvételeket is készíthetünk valódi hangszerekről, majd a szerkesztőben sztereó módban szerkeszthetjük is azokat. A több sávot is támogató programban akár minden egyes mintát külön-külön is kezelhetünk. A zeneszerkesztők tehát lehetőséget kínálnak a kreatív, zene kedvelők számára, hogy valami maradandót alkothassanak.

Hasonló bejegyzések